Toimitilasta lisäarvoa bisnekseen

Toimitilasta saadaan lisäarvoa liiketoimintaan, kun siitä poistetaan tehokkaan ja vaivattoman työskentelyn esteet. Tilat suunnitellaan vahvistamaan käyttäjien organisaatiokulttuuria, arvomaailmaa ja strategioita. Tilassa viihtyvät sekä henkilökunta että asiakkaat.

Joissakin tilanteissa on kysymys muustakin kuin lisäarvosta. Esimerkiksi kauppa-, hotelli- ja ravintola-alalla tilamuutoksia on pakko tehdä aika-ajoin, jotta asiakkaiden mielenkiinto säilyy. Kiinteistöjen omistajien on hyvä pitää liiketilat kiinnostavina myös visuaalisuudeltaan, jotta käyttöasteet pysyisivät korkeina.

Toimistotilojen suunnittelussa monitilatoimisto tuntuu olevan jonkinlainen trendi. Alan gurujen mukaan avokonttori, kombikonttori ja koppikonttori eivät ole yksistään nykypäivän ratkaisuja. Kaikista malleista ja toimitilojen käyttöfilosofioista on kokemusta ja tutkimusta yllin kyllin. Tilasuunnittelijoiden pitää vain tuoda tieto käyttäjille. Suunnittelijalla tulee olla kokemusta ja rohkeutta tuoda se esiin.

Tilatehokkuutta ei kuitenkaan saa unohtaa. Liiketoiminnan strategioihin kuulunee aina tehokkuuden tavoittelu, ja tilatehokkuudenkin pitäisi kuulua listalle. Organisaatiot voivat toimia toki lähes minkälaisissa tiloissa vain, mutta jos työntekijät ja asiakkaat vaihtuvat vilkkaasti, vikaa voi olla myös toimitiloissa. Mikäli tilasuunnittelulla saadaan lisäarvoa bisnekseen, on se varmasti paikallaan.

Pitkä kokemus erilaisista työympäristöistä on suuri etu tilasuunnittelussa. Liiketoiminnan johtaminen ja työkokemus erilaisissa toimistotyötä tekevissä organisaatioissa luo edellytyksiä löytää suuntaa toimintaa tukevalle tilasuunnitelmalle. Usein tilasuunnittelija ei ole ollut töissä koskaan sellaisissa työorganisaatioissa tai ympäristöissä, joita suunnittelee. Tuolloin hän ei välttämättä osaa ottaa huomioon tilatehokkuutta.

Etätyöt lisääntyvät ja toimitilojen ympäristövaikutuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Tämä edellyttää panostusta myös tilatehokkuuteen.

Kai Björn

0 kommenttia

Jätä kommentti

Haluatko osallistua keskusteluun?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *